5 beste Luiers Test van 2022

Laatste update: 22.01.22

 

Beste luiers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je een baby in huis hebt, dan kun je niet zonder luiers. Ze zijn het meest noodzakelijke item op je lijstje om je baby te verzorgen. Sommige mama’s kiezen voor wasbare luiers en andere ouders geven de voorkeur aan wegwerpluiers. Het aanbod is dan ook immens groot en om je te helpen bij je keuze hebben we voor jou 3 toppers uitgezocht om op een rijtje te zetten. Zo zul je merken dat de Pampers Baby-Dry Pants luierbroekjes zijn in maat 5 en dat ze worden geleverd in een maandbox met 132 stuks. Je zou ook kunnen kiezen voor de Zwitsal Junior Maat 5 luiers met handige plakstrips voor een perfecte pasvorm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Luiers Koopgids

 

Elke ouder heeft wel eens voor het overvolle schap met luierverpakkingen gestaan. Wat zijn nu eigenlijk de beste luiers voor jouw baby en tussen welke maten kun je zoal kiezen? Waaruit zijn luiers gemaakt en hoeveel heb je er zo nodig? We geven je graag de aanbeveling om de verschillende producten goed met elkaar te vergelijken zodanig dat jij de juiste keuze kunt maken. Laat zeker ook de aanbiedingen niet links liggen want luiers kosten een serieuze duit en soms kun je wel wat uitsparen.

Het gebruik

Luiers kunnen ook worden onderverdeeld volgens de ontwikkelingsfase van je baby. Zo zijn er gewone luiers die speciaal zijn gemaakt om de gevoelige huid te beschermen zodat je kleintje geen last krijgt van geïrriteerde billetjes. De luierbroekjes worden gebruikt voor de iets grotere kinderen die in de overgang zitten naar zindelijkheid. Een luierbroekje is heel gemakkelijk wanneer je kindje begint het potje te gebruiken. Deze broekjes kunnen gewoon zoals onderbroekjes op en neer worden getrokken.

Daarnaast zijn er ook de luiers om tijdens de nacht te gebruiken voor kindjes die overdag al op het potje gaan maar die in bed nog niet zindelijk zijn. Tenslotte zijn er de zwemluiers die ideaal zijn om met je baby naar de watergewenning te gaan. Deze wegwerp zwemluiers zijn zodanig ontwikkeld dat ze niet opzwellen wanneer ze met water in contact komen .

 

De verschillende soorten luiers en de gebruikte materialen

We kunnen eigenlijk 2 soorten luiers onderscheiden door het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. De wasbare luier zegt het al zelf, is een luier die gemaakt is uit katoen of een sterk absorberende stof die steeds opnieuw kan worden gewassen. Deze luiers zijn een hele investering maar je moet ze ook maar één keer aankopen. Een wasbare luier is bovendien veel beter voor het milieu en voor je ecologische voetafdruk. Door gebruik te maken van wasbare luiers komt er tot wel 900 kg, niet composteerbaar materiaal, minder op de afvalberg terecht.

Daarnaast heb je de wegwerpluiers die je slechts éénmaal kunt gebruiken. Deze worden gemaakt uit synthetische materialen zoals polyethyleen voor de buitenkant en polypropyleen voor de binnenkant van de luier. Deze materialen zijn ultra absorberend en zorgen ervoor dat je kindje nooit last heeft van natte billetjes waardoor de huid zou kunnen irriteren. Wegwerpluiers worden nog steeds het meest gebruikt. Een vrouw heeft tegenwoordig naast de huishoudelijke taken ook vaak nog een drukke job en dan is een wegwerpluier gewoonweg heel gemakkelijk en het heeft geen gedoe.

 

Wanneer gebruik je welke luiermaat

Om je kindje een comfortabel gevoel te geven is het belangrijk om de juiste maat uit te kiezen. Hierdoor ben je er zeker van dat de luier niet gaat doorlekken of dat je hem meer dan normaal moet verschonen. De maataanduiding staat steeds op de verpakking en kun je best altijd even controleren omdat er soms per merk een klein verschil in zit. Maat 1 is geschikt voor een pasgeboren baby die tussen 2 en 5 kg wegen. Maat 2 dient voor een gewicht van 3 tot 6 kg en maat 3 kan worden gebruikt voor kinderen tussen 4 en 10 kg. 

Daarnaast is maat 4 bedoeld voor kleintjes tussen 9 en 15 kg en maat 5 voor een gewicht van 13 tot 18 kg. Maat 6 tenslotte is geschikt voor kleuters met een gewicht tussen 17 en 28 kg. Dit zijn echter algemene richtlijnen waarbij je soms zult merken dat dit niet helemaal klopt. Als mama ken je je eigen baby het best waardoor je al snel zult aanvoelen of je kindje zich al dan niet in de aangekochte maat comfortabel voelt. Sommige kleintjes hebben wat dikkere billetjes en daarom kan het soms goed zijn om een grotere maat te kiezen. Echter, koop een luier nooit veel te groot want dan hebben ze geen enkel nut en gaan ze lekken.

Hoeveel luiers heb je gemiddeld nodig en het prijskaartje

Op jaarbasis heeft een kindje gemiddeld 2000 luiers nodig. Tijdens de eerste maanden draagt een baby met maat 0 ongeveer 8 luiers per dag, vanaf maat 1 zakt dit aantal naar 6 à 7. Wanneer je kleintje maat 2 begint te dragen heb je er al gemiddeld maar 5 meer nodig en tegen dat je spruit maat 6 gebruikt heb je maar 4 luiers meer nodig. Deze cijfers zijn een goede indicatie om je te organiseren als je eens een dagje erop uit trekt of wanneer je voldoende luiers moet inpakken om naar de crèche te gaan.

Het is algemeen geweten dat de prijs van luiers nogal duur is. Daarom is het goed om steeds uit te kijken naar aanbiedingen en voordeelpakketten. Je wilt als ouder het beste voor je kind maar als je merkluiers aankoopt weet je sowieso dat je een pak meer zult betalen dan wanneer je kiest voor luiers van het huismerk van de supermarkt. Sommige luiers hebben echter dezelfde kwaliteit en werken even goed als het dure merk terwijl misschien wel de helft minder zal worden aangerekend. De prijs van de luiers spreekt niet altijd voor de kwaliteit ervan en hierop kun je dus flink wat besparen.

 

5 beste luiers (Reviews) van 2022

 

Wanneer je zwanger bent van je eerste baby, dan ga je alvast nadenken over hoe je hem het beste kunt verzorgen. Kies je voor wasbare luiers of ga je voor Jumbo luiers of wegwerpluiers van Pampers? Eén ding is zeker, het hangt volledig van je persoonlijke voorkeur af wat de beste luier is voor jouw baby.  Neem rustig de tijd om onze lijst met topproducten eens te bekijken. Je kunt steeds advies inwinnen bij andere jonge ouders om er het beste merk uit te kiezen waarbij zowel jij als je kleintje zich goed voelen.

 

Luiers Pampers

 

1. Pampers Baby-Dry Pants luierbroekjes, Maat 5 (12-17 kg), 132 stuks, maandbox

 

Dat Pampers het populairste merk is voor wegwerpluiers kunnen we merken in onze selectie met topproducten. De Baby-Dry luiers maat 5 zijn geschikt voor kindjes die tussen 12 en 17 kg wegen. Hij is trouwens ook te verkrijgen  vanaf maat 3 tot maat 7. Deze Pampers zijn bovendien een aanbieding. Het pakket bestaat namelijk uit 132 stuks waarmee je een ganse maand bent voorzien aan een goedkope prijs.

De luierbroekjes kunnen in één beweging worden aangetrokken en door de zijkanten open te scheuren kunnen ze gemakkelijk worden verwijderd. De Baby-Dry Pants hebben bovendien een perfecte pasvorm waardoor je baby ook ‘s nachts tegen lekken is beschermd. Hij heeft een super absorberende kern die de plasjes onmiddellijk opneemt en zo de babybilletjes droog houdt.

Daarnaast heeft deze luier dubbele beschermranden waardoor de pamper niet kan lekken rond de beentjes. Ook de flexibele tailleband zorgt ervoor dat hij zich perfect aanpast aan je baby’s buikje. In de reviews zien we dat deze pampers een uitstekende beoordeling kregen.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: de luierbroekjes zijn in één beweging aan te trekken en kunnen gemakkelijk worden verwijderd door de zijkanten open te scheuren.

Pasvorm: ze hebben een perfecte pasvorm waardoor je baby ook tijdens de nacht droog blijft. De dubbele beschermrand rond de beentjes en de flexibele tailleband voorkomen lekken.

Absorberend: de super absorberende kern van de pamper zal al het vocht opnemen zodat de babybilletjes droog blijven.

Het prijskaartje: dit maandpakket is een aanbieding waardoor je voor een ganse maand bent voorzien tegen een interessante prijs.

 

Nadelen: 

Lekken: enkele klanten merken op dat wanneer je de luierbroekjes tijdens de nacht gebruikt, je toch kans hebt op lekken. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

Luier maat 5

 

2. Zwitsal Junior Maat 5, luiers 162 stuks, voordeelverpakking

 

Ook deze Zwitsal luiers komen in een voordeelverpakking waarin wel 162 stuks zitten. Deze luiers zijn te verkrijgen van maat 1 tot en met maat 6. De Junior luiers maat 5 zijn trouwens perfect voor kinderen die tussen en 11 en 23 kg wegen. Uit dermatologische tests is gebleken dat  ze voor de meest gevoelige kinderhuid geschikt zijn waardoor je kindje niet snel last zal hebben van een geïrriteerde huid.

Daarnaast zorgen de comfortabele pasvorm en de handige plakstrips ervoor dat hij perfect rond het babybuikje kan worden aangespannen om je kindje een optimale bewegingsvrijheid te geven. De luiers zijn bovendien gemaakt van zachte ongeparfumeerde materialen die ook nog eens op een maximale manier het vocht opnemen zodat hij zowel overdag als ‘s nachts kan worden gebruikt. 

Rond de billetjes is een hoge en zachte beschermrand die helpt om het doorlekken te voorkomen. Elke luier kan trouwens van de kenmerkende geur worden voorzien door een apart meegeleverd Zwitsal geurbuiltje. In de reviews merken we dat de meningen verdeeld zijn over dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door de comfortabele pasvorm en de handige plakstrips kunnen de luiers goed worden aangepast  aan het buikje zodat je kindje droog blijft.

Ultra absorberend: deze luiers zijn ultra absorberend waardoor je ze niet alleen overdag maar ook tijdens de nacht kunt gebruiken.

Dermatologisch getest: de luiers van Zwitsal zijn dermatologisch getest en ze zijn geschikt voor een zeer gevoelige huid.

Apart geurbuiltje: ze zijn niet geparfumeerd maar de typische Zwitsal geur kan met het apart meegeleverde geurbuiltje aan de luier worden toegevoegd.

 

Nadelen:

Minder absorberend: sommige klanten zijn het niet eens met wat in de beschrijving staat en vinden dat de luiers minder goed absorberen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Huggies luiers

 

3. Huggies Newborn luiers, 2 tot 5 kg, maat 1, 84 stuks

 

De Huggies luiers maat 1 zijn geschikt voor pasgeboren kindjes van 2 tot 5 kg. Door de speciale zachte kussentjes wordt de vloeibare ontlasting die je baby tijdens de eerste dagen na de geboorte heeft, in een minimum aan tijd geabsorbeerd.

Daarnaast beschermen de Huggies Newborn luiers je pasgeboren baby tegen rode billetjes en huidirritaties. De rekbare tailleband die voorzien is van een absorberende binnenzak, geeft je kindje een comfortabel gevoel en zorgt ervoor dat de luier niet gaat doorlekken .

Bovendien veranderen ze van kleur om aan te geven dat de luier vol is. Deze voordeelverpakking bestaat uit 84 stuks en ze zijn trouwens ook verkrijgbaar in maat 2 voor baby’s van 3 tot 6 kg. Deze luiers kregen in de reviews een heel goede beoordeling met 4,6 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Maatserie: de luiers zijn bedoeld voor pasgeboren baby’s met een gewicht van 2 tot 5 kg. Daarnaast zijn de luiers ook in maat 2 te verkrijgen en deze zijn voor kleintjes van 3 tot 6 kg.

De prijs: deze luiers vallen in de laagste prijsklasse van onze lijst waardoor ze goed toegankelijk zijn voor mensen met een kleiner budget.

Pasvorm: ze hebben een flexibele absorberende tailleband waarmee ze voor pasgeboren kindjes de ideale pasvorm hebben.

Absorberend: hij is voorzien van unieke zachte kussentjes die de vloeibare ontlasting tijdens de eerste dagen razendsnel zal opnemen.

 

Nadelen: 

Aantal stuks: deze voordeelverpakking wordt aangeboden als een maandpakket. Dan zijn de 84 stuks niet voldoende om een volledige maand te overbruggen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Etos luiers

 

4. Etos Woezel & Pip luiers Junior maat 5, 12-25 kg, maandbox 138 stuks (3 x 46 stuks)

 

De Etos luiers van Woezel en Pip zijn prachtig om te zien want ze zijn voorzien van de leuke figuurtjes uit de bekende kinderboekenreeks. Deze Junior luiers hebben maat 5 en ze zijn daarmee geschikt voor kinderen die tussen 12 en 25 kg wegen. Daarnaast zijn ze ook te verkrijgen van maat 1 tot maat 6.

Deze luiers hebben ultra absorberende luchtdoorlatende kanalen die uitzonderlijk goed het vocht gaan opnemen en dit ook gelijkmatig en snel afvoeren. Ze zijn ook nog voorzien van een sneldrogende toplaag waardoor de babybilletjes tot wel 12 uur lang droog blijven. Bovendien kunnen deze luiers zowel ‘s nachts als overdag worden gebruikt.

Daarnaast zorgt de handige klittenbandsluiting ervoor dat je de luier makkelijk kunt aanpassen rond het buikje van je kindje zodat hij perfect aanpast. Rond de beentjes is er trouwens een opstaande rand om lekken te voorkomen. We merken in de reviews dat heel wat klanten super tevreden zijn over hun aankoop. Dit product kreeg dan ook 4,7 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Maatserie: de luiers worden aangeboden vanaf maat 1 tot en met maat 6. Deze maandbox heeft maat 5 en is geschikt voor kindjes van 12 tot en met 25 kg.

Magic Air Channels: ze zijn voorzien van luchtdoorlatende kanalen die het vocht snel en gelijkmatig gaat afvoeren.

Klittenbandsluiting: door de handige en zachte klittenbandsluiting kunnen de luiers gemakkelijk worden aangepast voor een optimaal draagcomfort.

Sneldrogend: de binnenkant van de luier is voorzien van een sneldrogende toplaag waardoor je baby steeds een droge huid heeft.

 

Nadelen: 

Lekken ‘s nachts: slechts één klant maakt de opmerking dat de luiers ‘s nacht lekken. Misschien is de pasvorm voor deze baby niet geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jumbo luiers

 

5. Pampers Baby Dry Pants, Maat 3, Jumbo Pack 96 stuks

 

Deze Pampers Baby Dry luiers maat 3  kunnen worden gedragen door kindjes die 6 tot 11 kg wegen. De luierbroekjes worden verkocht in een verpakking met 96 stuks waardoor je zeker een halve maand vooruit kunt.

Deze Baby Dry Pants zijn voorzien van een revolutionaire nieuwe technologie die het vocht gaat verdelen over 3 absorberende stroken. Daarnaast zullen de plasjes super goed worden opgenomen zodat je kindje steeds een droge huid heeft. De absorberende microparels houden trouwens tot wel 30 maal hun eigen  gewicht aan vocht vast waardoor je geen risico hebt op doorlekken.

Bovendien zorgen de flexibele randen rond de beentjes en de tailleband ervoor dat je baby zich optimaal kan bewegen. Deze pampers zijn ultra zacht en luchtdoorlatend waardoor de huid uiterst goed tegen irritatie en rode billetjes is beschermd. Er zijn voor deze Pampers nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de luierbroekjes kunnen in één beweging worden aangetrokken waardoor ze ook handig zijn tijdens de overgang naar zindelijkheid.

Draagcomfort: de flexibele tailleband en de randjes rond de benen zorgen ervoor dat je baby maximaal kan bewegen.

Absorberend: deze luiers zijn voorzien van een nieuwe technologie die het vocht gaat absorberen en afvoeren in 3 kanalen. Bovendien heeft deze luier binnenin ook een sneldrogende toplaag.

Ademend: door gebruik te maken van materiaal met microporiën kan de huid ademen en de damp snel ontsnappen waardoor de huid van irritaties gespaard blijft.

 

Nadelen: 

Het prijskaartje: deze luiers zijn iets prijziger dan gewone luiers. Het feit dat het eigenlijk broekjes zijn kan hier een verklaring voor zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke maat luiers kies je best en hoe lang kun je maat 1 van luiers gebruiken?

Een luiermaat is gekoppeld aan het gewicht van je kindje. Hoe meer je baby weegt hoe groter de luiermaat die je nodig hebt. Het is heel belangrijk om de goede maat te gebruiken om er zeker van te zijn dat hij effectief zijn werk doet. Een luier die te groot is zal niet goed aansluiten waardoor hij gaat lekken. Een te kleine luier zal knellen en je kleintje zal zich ongemakkelijk voelen en last krijgen van huidirritaties. Bovendien is een luier die te klein is ook snel vol. De maat wordt aangeduid met een nummer en met een naamsaanduiding zoals bij kledingmaten.

Prematuur is 0 en is geschikt voor een baby van minder dan 2,5 kg, Newborn is maat 1 en past voor kleintjes van 2 tot 5 kg. Vervolgens heb je mini (2) voor 3 tot 6 kg, midi (3) voor 4 tot 9 kg en zo verder. Je kunt luiers aankopen tot extra large die passen voor kindjes tot 30 kg. Er zijn ook luierbroekjes op de markt en speciale pampers om tijdens de nacht te dragen. De maatserie staat steeds op de verpakking vermeld.

Q2: In welke container moeten gebruikte luiers?

In Nederland worden de verschillende soorten afval apart opgehaald. Het verschilt ook per gemeente hoe men in de containers gaat sorteren. Luiers en incontinentiemateriaal worden meer en meer gescheiden van het restafval en worden verzameld in een luierrecycling unit waar de gebruikte luiers kunnen worden gedeponeerd in speciaal daarvoor bedoelde zakken.

Ook bepaalde kinderdagverblijven en zorginstellingen doen aan luierrecycling waardoor je ze daar na overleg in aangeleverde zakken ook kunt afgeven. Wanneer je gemeente hier nog niet aan toe is, dan kun je de gebruikte luiers bij het GFT-afval deponeren. Luiers zijn voor het grootste deel gemaakt uit organisch materiaal dat goed composteerbaar is. In België mogen luiers gewoon bij het restafval.

 

Q3: Hoe werken wasbare luiers?

Een wasbare luier is niet zo heel verschillend van een wegwerpluier. Hij zorgt ervoor dat het vocht van de plasjes wordt geabsorbeerd en hij vangt de ontlasting op in een inlegvel. Deze inlegdoek kun je leegschudden boven het toilet om vervolgens samen met de luier te wassen. Net zoals een wegwerpluier moet een wasbare luier om de zoveel tijd worden verschoond en moet je een nieuwe gebruiken. Je hebt per dag ongeveer 5 à 6 wasbare luiers nodig net zoals bij de wegwerpluiers. 

 

Q4: Wat kosten luiers?

De gemiddelde kostprijs van een luier is afhankelijk van een aantal factoren. Gebruik je luiers van een merk of heb je de voorkeur voor luiers van het huismerk van de supermarkt? Kies je voor wegwerpluiers of neem je wasbare luiers? De aankoop van wasbare luiers neemt meteen een hele hap uit je budget maar dat is dan ook maar eenmalig. Je mag rekenen op een aankoopprijs tussen 300 en 400 euro voor 24 pocketluiers met toebehoren en dan ben je voorzien tot je kindje zindelijk is.

Wanneer je de ganse rompslomp van wassen en dergelijke meer niet ziet zitten en je kiest voor wegwerpluiers, dan zit je per jaar ongeveer aan een gemiddelde rekening van 468 euro. Dit is dan ook nog eens afhankelijk van het merk dat je aankoopt en de luiermaat want hoe groter de luier, hoe duurder hij is in aankoop.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES